tisdag 1 februari 2011

"Ni får då se till att dom får någonstans att sitta, kanske puffa upp soffkuddarna lite extra och sedan hålla er undan, är det förstått?"

Under uppvärmningen idag, mitt i en Abba låt, for dörren till teatersalen upp med en smäll. In stormade fyra elever, alla från årskurserna över oss. Låten stängdes av och vi knuffades ner i hörnet.

Den första, en lång kille med vinröd kofta och backslick tog täten. Efter honom gick en kille som var lika prydligt klädd, men bara hälften så lång. Tredje i ledet var en tjej, hon hade kjol och korpsvart hår. Sist och minst var en rödblond kille med armar smala som tändstickor.

Han smörjde frenetiskt in händerna med handsprit samtidigt som han blängde på oss över kanten på sina glasögon.

Backslick-killen, som tycktes vara någon form av ledare, tog till orda, hans lite gälla stämma skar sig illa mot den pondus han utstrålat när han klivit in i salen. Han påminde lite om Gustav Skarsgårds rollkaraktär i "Ondskan"

"Hej Ettor och välkomna till vår anrika skola, Calle Flygare!"

Någon eller några mumlade tack innan det återigen blev knäpptyst.

"Vi är skolans så kallade Ordningskommitté, och det är vi som ska se till att det är bra stämning på skolan, att alla uppför sig och att lokalerna hålls rena och fräscha... .

Jag vill börja med att fråga VEM I HELVETE är det som har lämnat en smutsig kopp på bordet vid skåpen??!!"

Vi såg förskräckt på varandra, ingen ville kännas vid det övergivna kaffekoppen.

"Vi accepterar inte nedskräpning. Det här är en privat skola så det är viktigt att vi lär varandra, det vill säga, att vi lär upp er. Här på Calle vill vi ha det skinande rent och bakteriefritt"

Hans kommittékamrater nickade ivrigt för att visa att dom höll med. Ledaren puffade till killen med tändsticksarmarna.

"Mm, just det! Vi vill ha en ren skola, utan massa bakterier. Vi kräver att alla är hygieniska och använder desinfektionsmedel, T.ex en sådan här.

Han höll upp flaskan med handsprit så att alla skulle se den. Ledaren började prata igen.

"Det är också viktigt att ni visar klasserna över er respekt. Fyrorna håller på med sitt slutprojekt nu och när dom är här på skolan så är dom trötta och vill kunna koppla av. Ni får då se till att dom får någonstans att sitta, kanske puffa upp soffkuddarna lite extra och sedan hålla er undan, är det förstått?"

Sist vill vi säga att vi, inte på något sätt, under några somhelst omständigheter, accepterar diskriminering, sexistiska skämt och så vidare. Skulle det vara så att någon bryter mot våra regler, ni fick väl en pärm om det igår? Skulle det vara så... så rapportera till henne där..."

Han pekade på den svarthåriga tjejen, hon såg lika allvarlig och bister ut som resten i Ordningskommittén , nickade instämmande och började prata innan hon blev avbruten av ledaren.

"Får ni problem, kom till mig så tar jag det med någon av ledarna på sk..."

"Ja, nu vet ni det! Vi ses på insparksfesten på fredag. Håll rent och var hygieniska så slipper vi komma och skrika på er. Ordningskommittén räds inget!"

"Nå... vems smutsiga kopp är det nu då, berätta, ange någon, vavava?!"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar